Vonkajšie kamery: 9 najčastejších chýb, ktoré možno robíte aj vy

Plánujete kúpu vonkajšej kamery alebo dokonca jednu už máte, no nie ste tak celkom spokoní s výstupom, ktorý ze nej máte? V tom prípade čítajte ďalej. V Securia Pro sa denne stretávame s problémami, ktoré naši zákazníci v súvislosti s vonkajšími kamerami riešia. Ako odborníci na bezpečnostné riešenia sme sa preto rozhodli priblížiť vám zopár najčastejších chýb, ktoré robia ľudia pri výbere, inštalácii a nastavení svojich vonkajších kamier. 

kameranadom

Na čo je dobrá vonkajšia kamera? Výhody a typy vonkajších kamier 

Skôr, než pomenujeme najčastejšie chyby a problémy, s ktorými sa stretávame, krátko si zhrnieme, na čo všetko je vlastne vonkajšia kamera dobrá a aké typy vonkajších kamier máte na výber. Táto informácia vám môže pomôcť v prípade, ak práve premýšľate, či si vonkajšiu kameru zaobstarať alebo nie.

V skratke – vonkajšia kamera je bezpečnostné zariadenie pomocou ktorého môžete zaznamenávať dianiei v exteriéri. Tieto kamery sú obvykle nainštalované na budovách, stĺpoch alebo iných vonkajších plochách s cieľom zvýšiť bezpečnosť a taktiež dohľad nad vybraným priestorom (pozemok rodinného domu, vstupy do firmy, okolie sporadicky obývanej nehnuteľnosti a pod.).

Výhody vonkajšej kamery 

  • Vonkajšie kamery sú efektívnym prevenciou, ktorá môže odradiť potenciálnych zločincov.
  • Vonkajšia kamera monitoruje okolie, čo pomáha v prípade, ak potrebujete identifikovať nejaké nežiadúce dianie v ňom.
  • Záznam z vonkajšej kamery slúži ako dôkazový materiál v prípade narušenia súkromia, bezpečnosti alebo nebezpečných situácií.
  • Kamery zvyšujú bezpečnosť domácnosti alebo firmy.
  • Pomocou vonkajšej kamery môžete vzdialene sledovať priestor v reálnom čase nezávisle od toho, kde sa nachádzate.
  • Vonkajšia kamera vás dokáže upozorniť na aktivitu (pohyb, narušenie vstupu) v okolí vďaka inteligentným funkciám.
  • Keďže sú vonkajšie kamery dostatočne odolné voči vplyvom počasia, nemusíte sa obávať, že by sa váš nový spôsob zabezpečenia okolia domu alebo firmy po čase poškodil. 

Aké druhy vonkajších kamier máte na výber? 

V ponuke existuje, samozrejme, viacero typov vonkajších kamier. Rozdeľujú sa nielen podľa spôsobu, akým spracovávajú zobrazenie, ale napríklad aj spôsobom napájania a špeciálnymi funkciami. Tie ich následne predurčujú na špecifickejšie účely. Aké vonkajšie kamery máte na výber? 

Analogové vonkajšie kamery 

Analógové vonkajšie kamery prenášajú signál z kamery do zobrazovacieho zariadenia pomocou koaxiálneho kábla. Sú jednoduché a často cenovo dostupné, avšak nemajú niektoré pokročilé funkcie digitálnych kamier.

IP vonkajšie kamery 

Spôsob prenosu dát v prípade vonkajšej IP kamery prebieha digitálne, cez internetovú sieť. IP kamery poskytujú o niečo lepšiu kvalitu obrazu, ľahšiu inštaláciu a väčšiu flexibilitu vzdialeného prístupu.

Wi-Fi vonkajšie kamery 

Spojenie v rámci siete  a prenos údajov pri vonkajšej Wi-Fi kamere prebieha prostredníctvom bezdrôtového pripojenia. Inak povedané, zabudnite na káble. Aj preto sú Wi-Fi kamery obľúbeným riešením, ktoré nezasahuje do stavebných prvkov domu alebo inej budovy. 

SECURIA PRO TIP: Ak práve zvažujete kúpu WiFi kamery, veľa cenných rád, ako vybrať tú správnu, nájdete v našom nedávnom článku o Wi-Fi kamerách.

Vonkajšie kamery s nočným videním 

V tomto prípade sa nejedná o rozdelenie podľa spôsobu fungovania, ale skôr špeciálnu funkciu, ktoré je často vyhľadávaná pre zabezpečenie okolia aj v noci. Vonkajšie kamery s nočným videním majú zabudované infračervené LED diódy, ktoré im umožňujú vidieť v tme. Preto sú vhodné pre monitorovanie exteriéru aj po zotmení.

Panoramatické vonkajšie kamery 

Otočné PTZ kamery poskytujú široký zorný uhol, čo umožňuje monitorovanie väčšieho rozsahu okolia pomocou jedného jediného zariadenia. PTZ kamery sú síce náročnejšie na inštaláciu, ale môžete si zvoliť pripojenie do siete alebo prostredníctvom Wi-Fi. 

Najčastejšie chyby pri vonkajších kamerách 

Ak už viete, aké výhody a možnosti vám vonkajšie kamery ponúkajú, prejdime k informáciám, ktoré vám pomôžu vyvarovať sa najčastejším chybám. Nehovoríme len o zlom výbere kamery, ale pokojne aj jej používaní, nastaveniach alebo umiestnení. V prípade, ak sa vám podarí tieto chyby eliminovať, môžete využívať všetky spomínané výhody vonkajších kamier naplno.

1. Zlý výber vonkajšej kamery 

Zákazníci, ktorí sa v sortimente kamier príliš nevyznajú, často podceňujú ich špecifikácie a vlastnosti. Vyberajú si tak nielen technológiu prenosu, ale aj model, ktorý nespĺňa ich individuálne bezpečnostné požiadavky. Ide napríklad o nedostatočné rozlíšenie, rozmazaný obraz na potrebnú vzdialenosť alebo obmedzené možnosti nočného videnia.

2. Neodborná montáž a umiestnenie vonkajšej kamery 

Nesprávna inštalácia a nevhodné umiestnenie kamery môžu viesť k slepým miestam alebo nedostatočnému pokrytiu snímaného okolia. Nie je totiž jedno, kam presne vonkajšiu kameru umiestnite. Profesionálni montér vie, že je dôležité zvážiť optimálnu výšku, uhly a zvoliť vhodné miesto, kam kameru nainštalujete.

SECURIA PRO TIP: Zaujíma vás viac informácií o tom, kam umiestniť vonkajšiu kameru? Všetko potrebné sme zhrnuli v článku Kamery na dom – kam ich umiestniť?

3. Vonkajšia kamera s nočným videním alebo bez? 

Pri výbere vonkajšej kamery mnohí zabúdajú na dôležitosť kvalitného nočného videnia. Práve to je totiž základom, aby ste okolie domu alebo firmy mohli sledovať aj v nočných hodinách alebo v prípade zimných mesiacov po zotmení.

4. Nedostatočná ochrana vonkajšej kamery 

Áno, stále platí, to, čo sme uviedli v článku vyššie. A to, že sú vonkajšie kamery konštrukčne vhodné aj do nepriaznivých poveternostných podmienok. V porovnaní napríklad s vnútornými kamerami. Neznamená to ale, že by vonkajšie kamery mali byť vystavené vplyvom dažďa alebo zimnej námraze náročky. Najmä, ak existuje možnosť, ako ich ochrániť napríklad čiastočným zastrešením. Nepriaznivé podmienky totiž len prispievajú k znižovaniu životnosti a funkčnosti kamery po garančných lehotách.

5. Zlý výber napájania vonkajšej kamery 

Výberu vhodného napájania kamery je potrebné venovať dostatok pozornosti a porozmýšľať nad tým najvhodnejším. Príliš veľká vzdialenosť kamery od úložiska môže byť náročná na kabeláž a taktiež si môže vyžadovať zosilovač signálu v prípade Wi-Fi kamier. Zanedbanie týchto parametrov vám môže spôsobovať napríklad neželané výpadky kamery.

6. Aj vonkajšie kamery potrebujú zabezpečené pripojenie 

Kamery pripojené napríklad cez Wi-Fi môžu byť citlivé na bezpečnostné hrozby, ak nie sú správne chránené. Ľudia a najmä firmy často zanedbávajú zabezpečenie svojich pripojení a sietí, čo uľahčuje cestu k možnému neoprávnenému prístupu a následnému zneužitiu údajov z kamerových systémov.

7. Nezabudnite na dostatočné úložisko dát 

Často podceňovaným problémom je aj kapacita úložiska. Nedostatočné úložisko môže viesť k strate dôležitých záznamov. Napríklad v prípade, ak chcete monitorovať okolie 24 hodín denne a uchovávať záznamy na dlhšie obdobie. Preto je na mieste venovať dostatok času vhodnému záznamovému zariadeniu a úložisku.

8. Zlé nastavenie pohybového senzora na vonkajšej kamere 

Nastavenie pohybového senzora je kritickým bodom pre efektívne monitorovanie vonkajšou kamerou. Zákazníci veľmi často nastavujú senzory príliš citlivo alebo naopak, nedostatočne citlivo. Výsledkom sú prílišné reakcie kamier na pohyb v monitorovanej oblasti alebo únik dôležitých udalostí.

9. Nesprávna konfigurácia s existujúcim systémom 

Ak chcete vonkajšie kamery pripojiť na existujúci bezpečnostný systém (napríklad už dávnejšie nainštalované kamery alebo alarm), je najlepšie spoľahnúť sa na odborníkov. V opačnom prípade nemusia vonkajšie kamery spolupracovať s existujúcimi zabezpečovacími a monitorovacími zariadeniami podľa vašich potrieb.

Tak teda, našli ste sa v niektorej z uvedených chýb a zistili ste, prečo možno vaša vonkajšia kamera nepracuje tak, ako by mala? Veríme, že sme v tomto článku zhrnuli dostatok cenných informácií aj pre tých, ktorí nad kúpou vonkajšej kamery ešte len uvažujú a naše tipy im pomôžu vystríhať sa najčastejším chybám v súvislosti s nimi. Pre viac otázok nás pokojne kontaktujte alebo si prezrite našu ponuku vonkajších kamier, s ktorých výberom vám radi pomôžeme.

Späť do obchodu