Wi-Fi kamera: 5 tipov, ako vybrať tú správnu

Wifi kamera je pohodlné riešenie, ako monitorovať domácnosť i firmu. Zorientovať sa v množstve druhov a vybrať si takú, ktorá zodpovie vašim požiadavkám, nie je jednoduché. Pripravili sme preto poradenský článok, ktorý vám podá pomocnú ruku. Dozviete sa: 

 

  • aké sú výhody wifi kamery,
  • aké druhy wifi kamery máte na výber,
  • ako správne vybrať wifi kameru a nepopáliť sa.

 

Wi-Fi kamery – aký je ich princíp a výhody? 


V našom blogu nájdete veľké množstvo článkov venovaných kamerovým systémom. O wifi kamerách sme už písali v spojitosti so zabezpečením balkóna a dokonca i špeciálnym nastavením, vďaka ktorému sa wifi kamera otáča za objektom. Ak však práve premýšľate nad kúpou kamery a zvažujete práve bezdrôtový typ, je tento článok určený práve vám. 

Ako funguje Wi-Fi kamera? 

Wi-Fi kamera umožňuje zachytiť obrazový a zvukový materiál a prenášať ho pomocou bezdrôtového spojenia. Aj preto Wi-Fi kamery nájdete aj pod označením bezdrôtové. Zariadenie, do ktorého kamera prenáša videozáznam a audio záznam je obvykle smart zariadenie - telefón alebo tablet, ale môže to byť tiež počítač. (notebook). 

Ako to celé prebieha?

Pomocou snímacích prvkov (kamera a mikrofón) zachytávajú wifi kamery obraz a zvuk v okolí. Wifi kamery môžeme rozdeliť na tie, ktoré sú určené na vnútorné použitie, a tie, ktoré je možné použiť v interiéri aj exteriéri. Zachytené dáta sú následne preklopené do digitálneho formátu a pomocou bezdrôtového prepojenia odoslané do zobrazovacieho zariadenia. Podľa potreby je tak možné sledovať priamy prenos alebo záznam z wifi kamery. 

Výhody Wi-Fi kamery 

Wi-Fi kamery ponúkajú vďaka spôsobu, akým fungujú veľké množstvo výhod. Ak ste vo fáze, kedy zvažujete, aký typ kamery alebo kamerového systému kúpiť, budú vás zaujímať najmä tieto benefity:

Wi-Fi kamery sú bezdrôtové 

To znamená žiadne búracie práce, ťahanie káblov pod novou omietkou alebo iné stavebné úpravy. Obraz aj zvuk sa prenáša bezdrôtovo. Kameru tak môžete umiestniť tam, kde vám to najviac vyhovuje.

Vďaka Wi-Fi kamere sledujete prenos v reálnom čase 

Technológie, na základe ktorých wifi kamery fungujú, umožňujú sledovať prenos obrazu a zvuku presne v tom momente, kedy sa aj reálne deje. Vďaka tomu môžete zasiahnuť v prípade narušenia bezpečnosti nehnuteľnosti alebo vandalizmu prakticky okamžite. 

Rýchla a nekomplikovaná inštalácia 

Mnohé Wi-Fi kamery alebo bezdrôtové kamerové sety sa inštalujú a ovládajú jednoducho. Vďaka špeciálnym aplikáciám, ktoré sú súčasťou ich dodania, dokonca intuitívne. Technicky zručnejší majitelia rodinných domov alebo firiem si tak zvládnu nainštalovať Wi-Fi kameru aj sami.

Možnosť zálohovania dát 

Ak, naopak, nemáte čas sledovať prenos z Wi-Fi kamery v reálnom čase, pokojne si dianie môžete podľa potreby prehrať zo záznamu. Ukladanie dát na cloudové riešenie alebo pamäťovú kartu oceníte vo chvíli, keď budete potrebovať spätne dohľadať konkrétne záznamy.

WiFi kameru môžete ovládať vzdialene 

Znamená to, že pre nastavenia, ako napríklad zmena uhla kamery, možnosti snímania alebo nahrávania, nemusíte byť fyzicky prítomný pri kamere. Stačí nastavenia vyriešiť aj vzdialene. 

IoT alebo SMART domácnosť 

Wi-Fi kamery sú najčastejšie súčasťou takzvaných smart domácností alebo sústavy IoT (Internet of Things). Vďaka tomu, že sú kompatibilné s množstvom ostatných SMART prvkov, si môžete domácnosť alebo firmu prispôsobiť podľa svojich požiadaviek (napríklad spustiť alarm pri detekcii pohybu a podobne).

Wi-Fi kamery majú bezpečnostnú ochranu 

Dnes nie sú žiadnou raritou bezpečnostné ohrozenia týkajúce sa kamerových systémov alebo záznamov. Pokročilé Wi-Fi kamery však disponujú funkciami ako dvojkrokové overenie a možnosť nastaviť prístupové heslá používateľov.


Pokročilé funkcie bezdrôtových Wi-Fi kamerových setov 

Wi-Fi kamery okrem vyššie uvedených funkcií vo vyšších radoch spĺňajú aj nároky na pokročilejšie funkcie. Príkladom je nočné videnie, vďaka ktorému spoľahlivo kamera sníma obraz aj v zhoršenej viditeľnosti. Pre viacero používateľov je veľmi praktická funkcia zdieľania záznamov medzi ďalších ľudí, prípadne bezpečnostné zložky pri riešení narušenia objektu.

 

Wifi kamerové systémy vhodné na rodinný dom

 

 

Aké druhy Wi-Fi kamery máte na výber? 

Na trhu je niekoľko druhov Wi-Fi kamier. Skôr, než vám zhrnieme najdôležitejšie rady, podľa čoho sa riadiť pri výbere bezdrôtovej kamery, ponúkame prehľad tých najžiadanejších. Odlišujú sa svoju konštrukciou, funkciami a účelom, na ktorý sa používajú. 

Wi-Fi kamery do domácnosti 

Domáca bezdrôtová kamera ponúka možnosť, ako nepretržite alebo podľa potrieb monitorovať interiér domu alebo bytu. Môžete ju umiestniť do vstupnej haly alebo na akékoľvek iné strategické miesto, ktoré vám umožní pozorovať domácnosť vo zvolenom uhle. Tieto Wi-Fi kamery môžu mať nočné videnie a ako bonus aj detekciu pohybu.

wifi_kamera_domacnost

Wi-Fi kamera do firmy alebo komerčného priestoru 

Wi-Fi kamery montované do firiem, administratívnych budov, obchodných centier a podobných komerčných priestorov, na rozdiel od tých domácich, prichádzajú s pokročilejšími vymoženosťami. Príkladom je funkcia rozpoznávania tváre alebo snímanie s extra vysokým rozlíšením.

Vonkajšia Wi-Fi kamera 

 

Vonkajšie Wi-Fi kamery sú v porovnaní s tými vnútornými o niečo odolnejšie. Keďže sú namontované priamo na vonkajšej strane budovy, prípadne v záhradách alebo na parkoviskách, musia zvládnuť aj náročnejšie poveternostné podmienky. Sú špecifické svojimi funkciami, napríklad širším uhlom záberu.

Solárne Wi-Fi kamery 

 

Najväčšou výhodou solárnych Wi-Fi kamier je nezávislosť od elektrického prúdu. Solárna Wi-Fi kamera funguje na princípe slnečnej energie. Môžete ju teda umiestniť kamkoľvek, mimo dosahu elektrickej siete. Wi-Fi kamery na solárny pohon oplývajú dlhou výdržou a zároveň sú skvelou voľbou v prípade, ak premýšľate ekologicky. 

Mini Wi-Fi kamery 

Výhodou mini Wifi kamier je ich kompaktná veľkosť. To ich predurčuje na používanie v miestach, kde by ste nechceli, aby bola kamera viditeľná a budila podozrenie, že je priestor monitorovaný. Príkladom sú rôzne mini Wi-Fi kamery zabudované v častiach zariadenia, ale pokojne aj predmetoch bežného užívania.

Špeciálne Wi-Fi kamery podľa použitia 

Okrem vyššie uvedených typov a druhov kamier sa môžete stretnúť so špeciálnymi druhmi, ktoré sa používajú na konkrétny typ monitorovania. Príkladom sú Wifi kamery monitorujúce detskú izbu počas spánku detí alebo pokojne aj obľúbené Wi-Fi kamery do auta.

Ako vybrať Wi-Fi kameru? 

Potvrdilo sa vám práve, že je Wi-Fi kamera presne ten typ kamery, ktorý potrebujete? V tom prípade vám ostáva posledné – vybrať tú správnu. V Securia Pro roky pomáhame našim zákazníkom pri výbere kamery alebo kamerového setu. Zhrnuli sme preto pre vás body, ktoré by ste mali zvážiť skôr, ako sa pre jednu z nich rozhodnete.

1. Vyberajte Wi-Fi kameru podľa použitia 

Prvým krokom je umiestnenie a použitie kamery. Už to vám napovie, či sa pohybovať v sortimente vonkajších Wi-Fi kamier, solárnych Wi-Fi kamier alebo domácich bezdrôtových kamerových setov. Podľa použitia viete, či vás zaujímajú kamery pre komerčné účely (obchody, interiéry budov, sklady a pod.) alebo hľadáte špecifickú kameru – napríklad mini WiFi alebo kameru do auta.

2. Kvalita obrazu a zvuku je dôležitá 

A to najmä v prípade, ak máte vyššie požiadavky na rozpoznávanie detailov v záznamoch. Zamerajte sa preto na rozlíšenie Wi-Fi kamery a parametre mikrofónu

  • Pre štandardné monitorovanie domácnosti alebo firmy postačia kamery s rozlíšením od 480 pixelov do 720 pixelov.

  • O triedu lepšie je takzvané vysoké rozlíšenie (HD alebo Full HD), ktoré v parametroch 720 až 1080 pixelov dokáže rozlišovať detaily tváre.

  • Ultravysoké rozlíšenie (UHD), označované aj skratkou 4K je vhodné pre naozaj vysoké nároky na detaily snímania a nahrávania obrazu a zvuku.

  • Najvyššou priečku obsadilo rozlíšenie s označením 8K, ktoré sa využíva na špeciálne profesionálne účely, napríklad výskum alebo špionážne služby.

3. Kompatibilita Wi-Fi kamery s ostatnými zariadeniami 

Hovoríme najmä o operačnom systéme, s ktorým by mala Wi-Fi kamera bez problémov komunikovať. Pri výbere bezdrôtového wifi kamerového setu si preto overte, či je kompatibilný s OS vášho tabletu, samrtfónu alebo iného zobrazovacieho zariadenia (najčastejšie Android alebo IOS).  

4. Ktoré funkcie Wi-Fi kamery využijete? 

Mnohé z nich sme už vyššie spomenuli. Detekcia tváre, nočné videnie, nastavenie uhlu snímania kamery, zdieľanie záznamov atď. Pri výbere Wi-Fi kamery je dôležité porozmýšľať nad tým, ktoré reálne využijete. Spolu s prídavnými funkciami stúpa totiž aj cena Wi-Fi kamery.

6. Koľko stojí Wi-Fi kamera? 

To je otázka, ktorá zaujíma takmer každého zákazníka. Cena sa pohybuje v priemere od desiatok po stovky, dokonca až tisícky eur. Platí však, že ak si ujasníte vyššie spomenuté body, dostanete sa na približnú cenovú hladinu, kde rozdiel môže spôsobovať napríklad značka Wi-Fi kamery alebo špeciálna cenová ponuka. Ak máte určený rozpočet, odporúčame nájsť kompromis medzi vašim budgetom a prípadnou vyššou cenou kamery. Najmä v prípade, ak sú špeciálne funkcie alebo vyššie rozlíšenie Wi-Fi kamery pre vás nevyhnutnosťou.

Podarilo sa vám zorientovať sa v ponuke bezdrôtových kamerových setov alebo samotných Wi-Fi kamier? Veríme, že aj vďaka našim tipom nájdte presne takú, ktorá splní vaše nároky. Širokú ponuku kamier skladom a poradenstvo od profesionálov nájdete na www.securiapro.sk 

Späť do obchodu