Aký kamerový systém

V dnešnej dobe sú kamerové systémy prístupné skoro každému. Jeho význam pri ochrane súkromného či firemného majetku je čím ďalej tím väčší. Systém je možné pripojiť do internetovej siete a sledovať tak monitorovaný objekt s ktoréhokoľvek miesta s prístupom na internet.

Dôležité parametre pri výbere.

Digitál alebo analóg

  • Pri klasických analógových systémoch je obraz z kamier prenášaný väčšinou cez koaxiálny kábel do záznamového tzv. DVR boxu. Naproti tomu IP kamery sa môžu do počítačovej siete pripájať priamo, pretože už majú v sebe vstavaný webserver a obraz z nich je prenášaný cez tzv. UTP kábel. Tieto kamery môžu byť pripojené ku akémukoľvek počítaču a cez webový prehliadač môžete sledovať prenášaný obraz , alebo do sieťového rekordéru tzv. NVR.
  • Rozdiel medzi analógovým a digitálnym systémom je hneď na prvý pohľad vidieť v kvalite obrazu. Obraz z digitálnej kamery má niekoľkonásobne väčšie rozlíšenie, je ostrejší a oveľa viac detailnejší. Rozlíšenie analógových kamier je približne 0,35 Mpx, kdežto pri digitálnych kamerách je to 1, 2, 3 alebo aj 10 Mpx.
  • Digitálny kamerový systém sa vďaka kamerám s vyšším rozlíšením hodí na monitorovanie takých objektov, kde je potrebné zaznamenávať ŠPZ áut, alebo pri identifikácií osôb.
  • Naopak analógový systém je dostačujúci na miestach, kde majiteľ chce mať prehľad čo sa na danom mieste deje a nepotrebuje až taký detailný obraz.

Vnútorné kamery: Kamery určené do vnútorného prostredia sú konštruované tak aby mali čo najmenšie rozmery. Tieto kamery nie sú odolné voči vonkajším poveternostným podmienkam. Kamery môžu byť aj v tzv. antivandal prevedení, čo značí, že sú mechanicky viac odolné a sú vhodné do barov, na diskotéky atď.

Vonkajšie kamery: Tieto kamery sú väčšinou kovové a sú konštruované tak aby čo najviac odolávali vonkajším poveternostným podmienkam.

Kamery s nočným videním: Tieto kamery na snímanie obrazu v noci využívajú takzvaný IR prísvit. Je to sústava IR diód s rôznym dosahom dosvitu.

PTZ otočné kamery: Sú to špeciálne kamery, ktoré na otáčanie v ľubovoľnom smere využívajú servo motory. Sú väčšinou vybavené aj zoom funkciou a môžu sa ovládať ovládačom ( smer otáčania, približovanie obrazu )

Hlavné funkcie DVR, NVR boxov: Toto je riadiaca jednotka celého bezpečnostného systému. Sem sa zapájajú všetky časti ( kamery, usb myš ... ). V tomto boxe je riadiaci software, ktorý podľa verzie má rôzne funkcie.

  • Funkcia, ktorá zabezpečuje nahrávanie obrazu z kamier. Nahrávanie môže byť aktivované podľa kritérií nastavených užívateľom. Môže sa aktivovať pohybom, manuálne, alarmom...
  • Funkcia Prehrávania uložených záznamov
  • Pridávanie užívateľov, nastavovanie práv pre nich
  • Tieto boxy môžu byť vybavené aj LCD displejom rôznych uhlopriečok.
  • Boxy podporujú pripojenie kamier od 2ks až po 16ks, závisí to od konkrétneho modelu

Ceny

Ceny kamerových systémov závisia samozrejme na jednotlivých komponentoch. Pohybujú sa v rozmedzí od 200 € za analógové zostavy až po niekoľko tisícové digitálne zostavy.

Späť do obchodu