Porovnanie kvality záznamu z bezpečnostnej kamery

Pre každého majiteľa domu alebo firmy, ktorý si chce dať nainštalovať bezpečnostný kamerový systém, bude kvalita videozáznamu určite faktorom, ktorý treba zvážiť. Je to nepochybne jeden z dôležitých aspektov, pretože kvalita určuje, koľko detailov skutočne môžete vidieť v živom video náhľade, prehrávanom videu alebo vo všeobecnosti, v nahranom videu. S ohľadom na to sa bezpečnostné kamery Securia Pro snažia poskytnúť vám a všetkým našim zákazníkom tie najlepšie dostupné možnosti.

V tomto článku porovnávame technické informácie týkajúce sa kvality videozáznamu, ktorá je najlepšia pri porovnávaní rôznych typov bezpečnostných kamier.

 

Aký je rozdiel v kvalite videa?

Pre bežného človeka sa 5MPx nemusí príliš líšiť od 4K, ale pravdepodobne si všimnete rozdiel medzi 720p a 4K. Aj keď to na prvý pohľad môže znieť zložito, rozdiel v kvalite je v skutočnosti jednoduchý. Každý digitálny obrázok a video sa skladá z pixelov. Zjednodušene povedané, pixely sú bodky, ktoré tvoria väčší obrázok alebo video. Čím viac pixelov je usporiadaných na obrazovke, tým lepšiu kvalitu poskytuje vaša bezpečnostná kamera s vysokým rozlíšením

                                                          mceclip0-5

Porovnanie najbežnejších rozlíšení. Veľkosti nie sú reprezentované fyzickými rozmermi, ale množstvom pixelov.

Odporúčané kamery

Aké je najlepšie rozlíšenie bezpečnostných kamier?

Najlepší záznam z bezpečnostnej kamery s vysokým rozlíšením, aký môže domácnosť alebo firma dosiahnuť, je v  4K - 8 MPx (čo znamená osem miliónov pixelov). Videozáznam na tejto úrovni, označovaný aj ako ultra vysoké rozlíšenie alebo UHD, je najpresnejší, aký je možné v tejto dobe dosiahnuť. Priemerné bezpečnostné kamery takúto kvalitu nedosahujú.  UHD kamery sú samozrejme drahšie, avšak umožňujú najlepší zážitok zo sledovania a dokážu zachytiť najviac detailov v nahrávke.

Je dobré poznamenať, že môže byť potrebné zabezpečiť kvalitu ďalších zariadení vo vašom bezpečnostnom kamerovom systéme s vysokým rozlíšením. Napríklad, pokiaľ ide o 4K, možno budete potrebovať lepší monitor, ktorý je schopný zobraziť  zábery na takejto úrovni. Aj keď to pri modernejších obrazovkách nie je absolútne nevyhnutné, nepochybne je to výhoda.                                                                   

Je lepšie 5 MPx alebo 1080P?

Keď vezmeme do úvahy len kvalitu videozáznamu, jasným víťazom medzi nimi bude vždy 5 MPx. Jednoducho povedané, 1080p inak nazývame aj 2MPx, čo predstavuje dva milióny pixelov. Preto je 5MPx viac ako dvojnásobné rozlíšenie oproti 1080p alebo 2MPx. Dosahuje dvojnásobnú kvalita vďaka vyše dvojnásobnému počtu pixelov na zobrazenie každého detailu.

1080p alebo 2MPx vo všeobecnosti označujeme ako základné rozlíšenie. 5 MPx je zlatá stredná cesta. Ponúka štandardné rozlíšenie, ktoré si zákazníci vyberajú najčastejšie, práve vďaka priaznivému pomeru cena/výkon. Rozlíšenie 4K je už nadštandardná výbava. Ako však stručne preberieme, na dosiahnutie tejto úrovne kvality sú potrebné špecifické požiadavky.

Je 4K lepšie ako 5 MPx aj v prípade bezpečnostných kamier?

Nedá sa jednoducho zovšeobecniť, že 4K je vždy  lepšie rozhodnutie, ako 5 MPx. Schopnosť bezpečnostného kamerového systému produkovať najlepší možný záznam z bezpečnostnej kamery s vysokým rozlíšením, však bude niečo stáť. Tieto náklady vzniknú pri prvej kúpe bezpečnostnej kamery, ako aj pri zadovážení dostatočného úložného priestoru na pevnom disku. To znamená, že čím vyššia je kvalita videozáznamu, tým viac miesta zaberie jeho uloženie na pevný disk. To je faktor, ktorý by mal vziať do úvahy každý, kto uvažuje nad bezpečnostnou kamerou s vysokým rozlíšením..

 

Aké je najvyššie rozlíšenie pre bezdrôtové kamery?

Aj keď existujú bezdrôtové kamery, ktoré sú schopné ultra vysokého rozlíšenia, táto ich kvalita sa nemusí zhodovať s realitou prezeraného záznamu. Pri bezdrôtovej kamere totiž vstupujú do obrazu aj ďalšie parametre. Sú totiž závislé od kvality WiFi pripojenia. Kvalitu záznamu môže obmedziť nedostatočný WiFi signál, alebo monitor/displej s menším rozlíšením, na ktorom by ste si chceli prezerať video záznam. V prípade, že nadíde situácia, kedy považujete za potrebné prezrieť si záznam vo vysokej kvalite, odporúčame záznam skopírovať na USB kľúč, a preniesť na hardvér, ku ktorému máte pripojený monitor s vysokým rozlíšením.

To určite neznamená, že by tieto kamery boli nespoľahlivé alebo nepodporovali vysoké rozlíšenie. Vďaka silnej bezdrôtovej sieti a dobrému bezdrôtovému NVR fungujú tieto kamery mimoriadne dobre. Je potrebné niektoré faktory uspôsobiť, aby sme dosiahli ich plný výkon.

 

Aké je najvyššie rozlíšenie pre bezpečnostné IP kamery?

Kamery s internetovým protokolom, známejšie ako IP kamery, sú najschopnejšie produkovať rozlíšenie 4K alebo lepšie. Tieto zariadenia, považované za najlepšie bezpečnostné kamery s vysokým rozlíšením, umožňujú pokročilejšiu konfiguráciu a môžu ponúkať množstvo ďalších funkcií, z ktorých si môžete vybrať. Aj keď sú zvyčajne drahšie ako ostatné dve, technológia, z ktorej sú vyrobené, úplne kompenzuje náklady.

Zatiaľ čo IP kamery môžu fungovať nezávisle od centrálneho záznamového systému s SD kartou, môžu byť tiež pripojené k sieťovému videorekordéru pre integráciu do väčšieho monitorovacieho systému. Ak chcete dosiahnuť najlepší výsledok, veľmi sa odporúča pripojenie IP kamery k rekordéru.

Prostredníctvom bezpečnostnej kamery s vysokým rozlíšením máte čo najpodrobnejší dohľad na videozázname. Keď ide detekciu pohybu, môžete získať presne tie informácie, ktoré potrebujete na akýkoľvek účel, od zostavovania bezpečnostných údajov, cez nahlásenie trestného činu polícii.

 

 

 

Ako môžem zlepšiť kvalitu obrazu na svojej bezpečnostnej kamere?

Existujú praktické spôsoby na zlepšenie kvality videozáznamu danej bezpečnostnej kamery. Samotná kamera môže mať vynikajúcu kvalitu, ale veľkú úlohu pri kvalite záznamu zohráva práve okolité prostredie. Týmito faktormi sú napríklad:

  • Umiestnenie kamery
  • Stav objektívu
  • Okolité osvetlenie

Dá sa streamovať 4K cez Ethernet?

Podobne,  ako kábel HDMI, aj ethernetový kábel môže jednoducho prenášať 4K cez akúkoľvek sieť alebo do akéhokoľvek rekordéra z danej bezpečnostnej kamery s vysokým rozlíšením. To isté je možné aj s bezdrôtovým pripojením WiFi, ale bude to viac zaťažovať lokálnu sieť a nemusí to byť také rýchle ako priame káblové pripojenie.

Oplatí sa kúpiť kvalitnú bezpečnostnú kameru?

Náročnejší spotrebiteľ určite ocení vysokú kvalitu záznamu, vďaka ktorému dosiahne detailné zobrazenie videa. Takáto kamera je dlhodobá investícia, ktorá poskytne svojmu majiteľovi vynikajúci servis. Bežný užívateľ radšej siaha po kamere kde je v pomere k nižšej cene lepší výkon. Takými sú v súčasnosti kamery s 5MPx. Ak chcete získať viac informácií o našich produktoch a službách, náš Securia Pro tím vám s radosťou poskytne všetky informácie, ktoré potrebujete pri kúpe bezpečnostnej kamery alebo systému. Kontaktujte nás ešte dnes!

Odporúčané kamery

Späť do obchodu