Výhody a nevýhody inštalácie analógových bezpečnostných kamier

 

Analógové bezpečnostné kamery sú medzi kamerovými systémami veľmi obľúbené. Vytvárajú video záznam a odosielajú ho priamo do rekordéra na spracovanie a uloženie. Sú efektívnym bezpečnostným kamerovým systémom za rozumnú cenu.  

 

Aké konkrétne komponenty je potrebné kúpiť pre váš domáci bezpečnostný systém? To bude závisieť od vašej konkrétnej situácie. Napríklad rodinný dom si vyžaduje iné zabezpečenie, než byt. Tu je zoznam vybavenia, ktoré je však užitočné takmer v každej situácii:

Ako fungujú analógové kamery?

Zjednodušene povedané; analógové bezpečnostné kamery fungujú tak, že zaznamenajú zábery pred ich prenosom v analógovom signáli cez koaxiálne káble do digitálneho videorekordéra, ktorý spracuje prichádzajúce zábery na digitálne dáta a uloží ich. Vo vnútri spomínaného rekordéra sú video dáta komprimované do formátu súboru, ku ktorému je možné pristupovať neskôr a uložené na pevnom disku alebo podobnom úložnom hardvéri. Z technického hľadiska sa analógové kamery používané na zabezpečenie skladajú z týchto častí: 

  • Objektív
  • Obvodová doska
  • Sklenený kryt
  • Vonkajší kryt
  • Obrazový snímač
  • Montážna konzola
  • Napájacie a koaxiálne porty

Rovnako ako iná elektronika, všetky tieto časti okrem skleneného krytu a portov, sú umiestnené vo vnútri kamery. Užívateľ bude okrem samotnej kamery tiež potrebovať , koaxiálny kábel, napájací adaptér. Na rozdiel od novších kamier, napríklad IP,  vyžadujú analógové kamery káblové pripojenie.  Nie je možné ich pripojiť bezdrôtovo. Držiak je nevyhnutný pre akúkoľvek inštaláciu, pretože drží zariadenie na svojom mieste.

 

Ak by sme chceli analógové kamery porovnať s novými typmi bezpečnostných kamier, zistíme, že nám analógová technológia ponúka pôsobivú funkčnosť, a napriek staršiemu dizajnu sa vyrovná novším produktom. Nie je divu, že mnohí majitelia káblových bezpečnostných kamerových systémov, ktorí svoj kamerový systém zostavili z analógových kamier, sú spokojní s výkonom svojho systému, aj po mnohých rokoch.  Vzhľadom na vek však takýmto zariadeniam môžu chýbať moderné funkcie, ktoré mnohí považujú za samozrejmosť. Tu je niekoľko príkladov:

 

Výhody analógových kamier 

  • Sú cenovo dostupné
  • Nie je možné ich hacknúť/nabúrať sa do systému
  • Nepotrebujete neustále aktualizácie
  • Dlhá životnosť
  • Dobré zábery pri slabom osvetlení

Nevýhody analógových kamier 

  • Drahšia alebo náročnejšia inštalácia
  • Majú menej moderných funkcií
  • Kamery musia byť montované
  • Môžu mať zrnité alebo rozmazané zábery

 Odporúčané kamery

 

Analógové kamery sú konštruované tak, aby mali dlhú životnosť. A čo je ešte lepšie, ich cena je veľmi priaznivá.  Moderné alternatívy sú cenovo náročnejšie. Dokonca aj vtedy, ak k cene kamery zahrnieme aj cenu príslušenstva a montáže. Hoci sú analógové kamery spoľahlivé, majú aj nevýhody. Dve najvýraznejšie sú nedostatok moderných funkcií a fyzická inštalácia. Pokiaľ ide o  rekordér, videozáznamy prijaté takýmto zariadením môžu byť v niektorých príkladoch lepšie, najmä pri slabom osvetlení. Napriek tomu môže byť video záznam z analógového signálu vo väčšine prípadov viac rozmazaný alebo zrnitý, než ako majú IP kamery. Musíte si tiež dobre naplánovať, kam kamery umiestnite, a kadiaľ povedú káble. 

Obľúbené kamerové systémy

 

Aký je rozdiel medzi digitálnymi a analógovými bezpečnostnými kamerami? 

Rozdiel medzi digitálnymi a analógovými kamerami je v spracovaní prichádzajúcich videozáznamov. Zjednodušene povedané, analógový systém je určený pre systémy staršej generácie a digitálny je určený pre moderné systémy.

Analógové bezpečnostné kamery vyžadujú štandardné koaxiálne káble, digitálny videorekordér a konektory. Digitálne kamery vyžadujú štandardné ethernetové káble), sieťový videorekordér a iný typ konektorov .

Okrem toho, digitálne kamery zvyčajne ponúkajú viac vstavaných funkcií, zatiaľ čo analógové kamery sú oveľa jednoduchšie, pokiaľ nie je uvedené inak. Ako bude uvedené nižšie, rôzne typy analógových bezpečnostných kamier majú alternatívne funkcie založené na špecifickom dizajne, ktorý má každá z nich.

 

 

Odporúčané video vrátniky

Aký je rozdiel medzi analógovými a HD kamerami? 

Keď chceme porovnať klasické analógové kamery a analógové HD kamery, HD kamery vytvárajú viac údajov vo videozáznamoch, ktoré prenášajú do pripojeného rekordéra. HD kamery alebo kamery s vysokým rozlíšením sú v podstate pokročilejšou verziou základného analógového zariadenia. Okrem toho, zatiaľ čo základná analógová kamera môže byť spárovaná s HD DVR, opak nemôže byť pravdou. Tí, ktorí chcú vylepšiť svoj starý káblový bezpečnostný kamerový systém, by mali začať záznamníkom.

 

Aké sú najlepšie rekordéry pre analógové kamery?

Voľba najlepšieho záznamníka konkrétne pre Vás závisí od toho, či už máte nainštalovaný bezpečnostný kamerový systém alebo uvažujete o návrhu budúcej inštalácie. Vo všeobecnosti by sa dalo povedať, že tí, ktorí chcú upgradovať starý káblový bezpečnostný kamerový systém, by si mali vybrať HD DVR alebo hybridný videorekordér. 

 

Naopak, tí, ktorí chcú kúpiť nový rekordér a zároveň inštalovať analógové kamery, by mali siahnuť po hybridnom videorekordéry. Takáto možnosť môže nielen pomôcť poskytnúť majiteľovi najlepší videozáznam, ale tiež poskytnúť kompatibilitu s budúcimi a modernými bezpečnostnými kamerami.

 

Môžu analógové kamery a systémy používať softvér? 

Nie, analógové kamery sami osebe neobsahujú softvér.

 

 

Majú analógové kamery IP adresy? 

Nie, analógové kamery sami osebe neobsahujú adresy internetového protokolu, pretože nemajú sieťové rozhranie. 

 

Môžu byť analógové kamery hacknuté? 

Zatiaľ čo moderné bezpečnostné kamery môžu byť zraniteľné voči kybernetickým útokom, analógové kamery sú takmer odolné voči kybernetickým hrozbám, pokiaľ nie sú fyzicky a priamo prístupné. Dôvodom je, ako je uvedené vyššie, analógové kamery zvyčajne nemajú softvér ani IP adresu. Okrem toho, keď tieto zariadenia nie sú pripojené k internetu, sú veľmi odolné voči kybernetickým hrozbám.  

 

Koľko stojí analógová kamera?

Majitelia domácností a malých firiem, ktorí hľadajú cenovo dostupný bezpečnostný kamerový systém, často siahajú po analógových kamerách. Cena jednej kamery môže byť už od pár desiatok eur. K cene kamery je ale potrebné pripočítať aj cenu príslušenstva, rekordéru, pevného disku a montáže. 

 

Kontaktujte Securia Pro ešte dnes pre viac informácií o možných setoch alebo produktoch, ktoré vám môžeme ponúknuť.   

 

 

 

 

 

 

Späť do obchodu