Čo je 2D a 3D dynamické zníženie šumu (DNR) v bezpečnostnej kamere?

2D a 3D (Dynamic Noise Reduction) je široko používaná technika spracovania obrazu na zníženie šumu. Možno ste na obrazovke videli zrnité snímky, ktoré ničia kvalitu obrazu a sťažujú viditeľnosť snímok. Technológia 2D/3D DNR využíva rôzne algoritmy a robí obraz vysoko kvalitným.

Aké typy digitálnej redukcie šumu existujú?


Na odstránenie šumu vo video zázname sa používajú dve techniky.

2D DNR (tiež známa ako 2D redukcia šumu)
3D DNR (tiež známa ako 3D redukcia šumu)


Čo je 2D DNR?


2D DNR je jednou z najjednoduchších techník na odstránenie šumu z videa. 2D redukcia šumu odstraňuje šum z obrázkov, ale je obmedzená na obrázky s nízkym rozlíšením. 2D DNR nedokázala poskytnúť výsledky v obrazoch HD / HQ, kde obraz obsahuje veľa pohybu a drobných detailov.

Ako funguje 2D DNR?


2D DNR je tiež známa ako technika „časovej redukcie šumu“. Funguje tak, že porovnáva snímku videa.

Pixely každej snímky sa porovnajú s pixelmi ďalšej snímky. Takže porovnaním intenzity a farieb je šum detekovaný a teda odstránený. Vyvíja algoritmy porovnávaním pixelov, v ktorých je šum detekovaný vo vzorcoch.

Po identifikácii vzorov softvér priradí priemernú intenzitu a farbu pixelu, ktorý bol vystavený šumu. A Obrázok sa vymaže.

Táto technika funguje dobre len pre statický obrázok bez pohybu. Obrázky s pohybom majú viac informácií, a preto porovnávanie snímok môže spôsobiť rozmazanie obrazu.

Algoritmus sa pokúsi čo najlepšie určiť, ktorý odtieň alebo intenzita je pre každý pixel najprirodzenejšia, čo môže viesť k rozmazaniu pohybu, aj keď môže fungovať v statickom prostredí bez pohybu.

Čo je 3D DNR?


3D DNR je pokročilá technika redukcie šumu. 3D DNR je celkom zreteľné. Hoci obsahuje niekoľko menších dočasných aspektov, označuje sa ako technika „Redukcia priestorového šumu“, pretože porovnáva a analyzuje pixely v troch rozmeroch. (Najskôr dva rozmery obrázka, potom jeho tretí rozmer pri porovnávaní pixelov v rámci snímok.)

Rôzne algoritmy umožňujú zvládnuť 3D DNR podstatne rýchlejšie ako 2D DNR. V dôsledku toho je táto technika preferovaná na použitie v snímkach/video snímkach s vyšším rozlíšením.

 

Ako funguje 3D DNR?


Systém porovnáva pixely v jednom snímku pri vykonávaní 3D DNR. Pokúša sa odstrániť zrnitý vzhľad jednej snímky pomocou metód ako „stredné filtre“ a „priemerné filtre“ na zníženie šumu v rámci jednej snímky. Aby bolo možné detekovať akýkoľvek pohyb vo videu, potom porovnáva pixely snímku po snímke. (Pohyb sa deteguje s prihliadnutím na zmeny jasu/farby na rovnakej súradnici pixelov v dvoch (alebo viacerých) samostatných snímkach.)

 

Rozdiel medzi 2D a 3D DNR


Technológia 2D DNR pracuje na analýze záberov po jednotlivých snímkach. 2D redukcia šumu využíva algoritmus na identifikáciu „zlých“ pixelov so šumom a ich opravu.

3D DNR je veľmi podobné 2DNR; počiatočné spracovanie je rovnaké. Ale 3DNR dodatočne analyzuje a porovnáva rozdiely medzi po sebe idúcimi snímkami, aby upravil pixely a zlepšil vernosť.

Technológia 3D DNR je lepšou voľbou pre pohyblivú grafiku. Je efektívnejšia pri znižovaní šumu bez vytvárania rozmazania pohybu, zatiaľ čo 2D DNR je lepšie pri dekódovaní a odstraňovaní šumu zo statických snímok.

2D+3D integrovaný prístup


Oba prístupy k redukcii hluku, 2DNR a 3DNR, majú klady a zápory. Je lepšie kombinovať obe technológie. Niektoré kamery ich nemusia aplikovať súčasne, ale ponúkajú používateľovi možnosť prepínať medzi 2D a 3D.

 

 

 

Späť do obchodu