Ako správne realizovať kabeláž na bezpečnostné (CCTV) systémy (alarm, kamerové systémy)

Aby bolo možné správne nainštalovať bezpečnostný systém, (inak nazývaný aj CCTV kamerový systém), kamery alebo alarm, je potrebné, aby kabeláž bola správne zapojená a spĺňala určité normy, pre správne fungovanie týchto systémov. Preto sa odporúča, aby sa kabeláž realizovala pod dohľadom odborníka. Ak ste sa rozhodli realizovať kabeláž svojpomocne, pripravili sme si pre Vás inštruktáž, ktorá by Vám mohla pomôcť.

Umiestnenie koncových prvkov (alarm)

Pri elektronickom zabezpečovacom systéme (alarme) platí zásada, že výška montáže infačervených pohybových senzorov je približne 2m od podlahy, najčastejšie sa toto zariadenie umiestňuje do rohu miestnosti. Detektor pohybu by mal zaznamenávať čo najvačšiu plochu miestnosti pri každom prípadnom vstupe, zároveň by detektor nemal smerovať k zdroju vykurovania. Ak chcete do alarmu implementovať inteligentné riadenie ako napríklad ovládanie garáže, je súčasťou alarmu vonkajšia siréna, ktorá by mala byť umiestnená na viditeľnom mieste aspoň vo výške do troch metrov (podľa normy 2,8m)  a mala by byť nasmerovaná na cestu. Klávesnica systému sa zväčša umiestňuje dovnútra na ľubovoľné miesto. Ústredňu je dôležité umiestniť do objektu na bezpečné miesto, kde sa predíde narušeniu alebo poškodeniu kabeláže. Umiestnenie a inštalácia pohybových alebo iných detektorov a vypracovanie projektu bezpečnostného systému sa odporúča zrealizovať odborníkom alebo firmou, ktorá má certifikát od výrobcu a povolenie od krajského policajného zboru.

 

Umiestnenie koncových prvkov (kamerový systém)

Kamery sú montované na miesta, kde je potrebné zabezpečiť dohľad nad objektom. Pre plné využitie, by sa kamery nemali umiestňovať na miesta, kde nieje primerané osvetlenie (napríklad tak, aby nezaberali silné protisvetlo, čím by sa výrazne ovplyvnila viditeľnosť kamery). Dôležité je, aby kamery nemonitorovali iný pozemok a tým nezasahovali do súkromia iných ľudí. Každý systém, ktorý monitoruje priestor prístupný verejnosti, musí spĺňať kritéria dané zákonom č. 363/2005 Z.z o ochrane osobných údajov. Preto je potrebné vypracovať aj bezpečnostný projekt, ktorý Vám môže vypracovať inštalačná firma kamerovej techniky.

 

 

Odporúčané kamerové sety

Druh zvolenej kabeláže:

Pre správne fungovanie bezpečnostných systémov je dôležité mať primeranú kabeláž. Ako pri elektronických zabezpečovacích systémoch (alarmoch), tak aj pri kamerových systémoch je klasickou a kvalitnou variantou FTP kábel. Šetriť na kábloch sa neoplatí, hlavne keď je Vaša kabeláž napríklad v stene a má fugovať roky a riskovať, že ju budete musieť za krátky čas vymeniť sa naozaj neoplatí. Preto je dôležité mať kvalitné káble. Treba si dávať pozor na lacné varianty, ktoré obsahujú tenšie alebo menej žiliek alebo sú izolované lacnou umelou hmotou.

Pri elektronickom zabezpečovacom systéme, alarme

Každý prvok EZS (detektor pohybu, siréna, alarm, detektor rozbitia skla) potrebuje jeden FTP kábel. Na jeden kábel sa dá napojiť viacero prvkov využitím odporov alebo kábelových slučiek, avšak jednoduchšia, lacnejšia a časovo menej náročná možnosť je každý prvok napojiť na svoj vlastný kábel. Dôležité je každý kábel na koncoch označiť, aby ste mali prehľad, ktorý kábel patrí ku ktorému prvku EZS. Všetky káble vedú k ústredni EZS a odporúča sa nechať rezervu aspoň 1m na oboch koncoch káblov. K  ústredni EZS je potrebné priviesť aj silový kábel CYKY-J 3x2,5 vedený na samostatný istič v elektrickom rozvádzači označený EZS. Dôležitá súčasť je aj pripojenie PCO (pult centrálnej ochrany). Tento kábel treba taktiež doviesť k ústredni EZS, v prípade že to je telefónna linka.

Pri kamerovom systéme

Každá kamera má jeden FTP kábel. Kamery umiestnené vonku potrebujú exteriérový FTP kábel, ktorý je čiernej farby a má hrubšiu obvodovú izoláciu, čím je odolnejší voči vonkajším podmienkam (poveternostné podmienky, UV žiarenie, atď). Všetky káble z kamier ústia do racku, prípadne na miesto, kde je záznamové zariadenie. Pre záznamové zariadenie, pokiaľ je to možné, je vhodné pripravit aj samostatný el. okruh, netreba zabúdať na silové napájanie 230V. Na FTP kabeláž je možné nainštalovať analógové i digitálne IP kamery.  Koaxiálny kábel je alternativa pre AHD kamerové sety. Je to lacnejšia varianta ako FTP kábel.  Ďalším vývojom sa predpokladá, že ceny IP kamier sa budú pohybovať na rovnakej úrovni ako dnešné analógové kamery. Môže sa teda stať, že po dožití Vašich analógových kamier, nebudete mať možnosť s koaxiálnym káblom prejsť na IP kamery.

Odporúčané kamerové sety

Veríme, že Vám tento krátky článok pomohol pri výbere správnej kabeláže pre Vaše zariadenia. Avšak pri montáži Vašej kabeláže doporučujeme pomoc odborníka. Pri akýchkoľvek pochybnostiach alebo otázkach nás neváhajte kontaktovať.

 

Späť do obchodu