Kamery na dom – kam ich umiestniť?

Môžete mať aj tie najkvalitnejšie kamery pod slnkom, no pokiaľ sú umiestnené na nevhodnom mieste, nikdy plnohodnotne nesplnia svoj účel. V tomto článku vám poradíme, ako umiestniť kamery na dom, prípadne na inú nehnuteľnosť, aby fungovali správne a skutočne ochránili váš majetok. 

Štatistiky uvádzajú, že pri nehnuteľnostiach bez kamerového systému je až dvakrát vyššia šanca, že si ich zlodeji a vandali vyberú ako svoju „obeť“. Kamerový systém vám tak neposlúži len ako nástroj na zhotovovanie dôkazového materiálu. Ide zároveň o dobrú prevenciu, ktorá zlodejov odradí od návštevy vašej nehnuteľnosti. 

Kamera na viditeľnom, ale bezpečnom mieste 

Kam umiestniť kamery na dom? V prvom rade platí, že kamera na dome by mala byť umiestnená v dostatočnej výške, aby na ňu zlodej nemohol bez rebríka dosiahnuť. Naviac, vyššie umiestnená kamera má väčšie zorné pole. Dokáže tak poskytnúť pohľad na širší priestor. Zároveň však dbajte na to, aby bola kamera umiestnená na viditeľnom mieste. Ak ju zlodej už z diaľky uvidí, je veľká šanca, že sa vašej nehnuteľnosti vyhne. 

 

Medzi najobľúbenejšie montážne miesta kamery na dom patrí previs strechy a stena pod ním. Kamera je tam totižto v dostatočnej výške a dobre chránená. Moderné kamerové sety sa dajú inštalovať prakticky na akúkoľvek stenu. Výber správneho miesta pre kameru tak nebude limitovaný možnosťami kamery, ale bude závisieť najmä od toho, ktoré miesta okolo vašej nehnuteľnosti chcete mať pod kontrolou. 

 

kamerový systém na dom

Ktoré miesta okolo nehnuteľnosti sledovať? 

Na neoprávnený vstup do nehnuteľnosti využívajú zlodeji štatisticky najčastejšie vchodové dvere, následne okná na prízemí a zadné dvere. Niektorí odvážnejší zlodeji dokážu na vstup využiť aj garáž či okná na vyšších poschodiach. V zásade platí, že kamery by ste mali rozmiestniť tak, aby sledovali priestor vchodových dverí a mali pod kontrolou všetky okná na prízemí. To sa vám podarí najjednoduchšie dosiahnuť inštaláciou kamier na každý roh nehnuteľnosti.

Pokiaľ máte na pozemku garáž alebo parkovacie miesto, jedna kamera by mala sledovať aj túto oblasť. Zlodeji totižto častokrát nevstupujú na pozemok s cieľom vykradnúť dom, ale odcudziť auto, prípadne cenné predmety z garáže. Keď viete aj o ďalších zraniteľných miestach na vašom pozemku – deravom plote, dverách do pivnice a podobne, kameru určite zamerajte aj na ne. V ideálnom prípade by vám súbor viacerých kamier mal priniesť prehľad o celom okolí domu bez takzvaných „čiernych dier“, ktoré by zlodeji mohli využiť. 

Odporúčané kamerové sety

Tipy pri umiestňovaní kamery na dom

Myslite na to, že čím vyššie sú kamery na dome inštalované a čím väčšie zorné pole vám poskytujú, tým bude obraz menej ostrý. Neuvidíte v ňom teda detaily tváre či evidenčné čísla áut. Tento problém dokážete vyriešiť dvojako. Zatiaľ čo prvým spôsobom je kúpa drahších kamier s vysokým rozlíšením, tým druhým môže byť kombinácia kamier so širokým uhlom pohľadu (napríklad z vyššieho poschodia nehnuteľnosti) s kamerami poskytujúcimi detailnejšie pohľady na okná a vchodové dvere.

Pri inštalácii kamery na dom si všímajte svetelné podmienky. Ak bude do kamery cez deň svietiť slnko, alebo v noci pouličná lampa, veľa v nej neuvidíte. Moderné kamerové sety si síce vedia so zhoršenými svetelnými podmienkami celkom dobre poradiť, no čím lepšie svetlo kamere zabezpečíte, tým kvalitnejšie zábery získate. Tiež dbajte na to, aby výhľad z kamery nenarušili konáre stromov alebo iné nežiaduce vplyvy. 

Umiestnenie kamery na dom nemusí byť žiadna veda. Stačí sa spoľahnúť na vlastnú intuíciu a využívať kvalitné kamerové systémy, ktoré zaistia špičkový obraz za každých okolností.

 

Ak máte záujem o kamerový systém, prečítajte si náš článok, kde vám pomôžem s výberom.

Chcem kamerový systém

Späť do obchodu