Ako vybrať kameru do obchodu?

Obchody sú veľmi častým terčom krádeží. Nezvaní návštevníci, ktorí si chcú odniesť niečo, čo im nepatrí a za čo nezaplatili, sú stále vynaliezavejší. Ak máte častý problém s krádežami vo vašej prevádzke, možno už začínate strácať nádej. Byť vždy o krok pred nimi sa zdá takmer nemožné. Ale prezradíme vám, že situácia vôbec nemusí byť neriešiteľná. Kvalitný kamerový systém vám nielen pomôže páchateľov odhaliť ešte skôr, ako opustia obchod, ale zároveň je i skvelým spôsobom ako disponovať relevantnými dôkazmi. Dnes sme si pre vás pripravili pár tipov a trikov, ktoré by ste mali poznať, ak hľadáte ideálnu kameru do obchodu. Čo sa oplatí zvážiť pri kúpe tohto typu kamery

Odporúčané kamery

Viditeľná alebo skrytá kamera? Obe možnosti dosahujú skvelé výsledky

Bezpečnostné kamery dosahujú skvelé výsledky na poli bezpečnosti domácnosti i prevádzok. Dnes je možné spoľahnúť sa na miniatúrne špionážne kamery, ktoré pomáhajú v mnohých ohľadoch odhaľovať nelegálne praktiky. Sú skvelou možnosťou, ak chcete mať všetko pod kontrolou, ale zároveň nechcete, aby bolo možné kameru jednoducho odhaliť. Na druhej strane je však podľa platnej legislatívy nutné uviesť, či je daný objekt monitorovaný kamerovým systémom.

nalepka monitorovane kamerovým systémom

I kamery väčších rozmerov je však možné umiestniť tak, aby ich zlodej nemohol zaznamenať na prvýkrát. Ak potrebujete poradiť pri výbere kamery do prevádzky, neváhajte sa obrátiť na odborníka v tejto oblasti. Navrhne vám nielen najlepšie umiestnenia kamier, ale navyše vám poradí i počet kamier a typ, ktorý bude pre vás najefektívnejším riešením.

Zvukový záznam – je v prípade kamery do predajne potrebný?

Áno, odporúčame voliť kamery, ktoré disponujú i možnosťou zachytenia zvukového záznamu. V prípade, že je krádež odhalená, mnoho páchateľov reaguje agresívne, urážkami a nadávkami. Pri dokazovaní sa oplatí mať tieto informácie po ruke a kamerový záznam tak disponuje väčším množstvom informácií, ktoré je možné v prípade dokazovania použiť.

Umiestnenie kamery – pozor na výskyt slepých bodov

Pri neprávnom nastavení kamery do predajne vznikajú v celom objekte slepé body. Ak sú navyše rozvrhnuté tak, aby sa vyskytovali i na miestach, kde je vystavený tovar, kamera nefunguje efektívne a nie je možné zachytiť odohrávajúcu sa krádež. Vždy je vhodné, ak zvolíte kamery, ktoré zachytávajú oblasť celej prevádzky a informujú vás o každej hrozbe. V tomto bode je naozaj najlepšie osloviť spoločnosť ponúkajúcu kamerové systémy i ich následnú inštaláciu. Tak získate istotu, že celá oblasť prevádzky je monitorovaná a nemôže vám nič uniknúť. Ak ste sa už rozhodli do bezpečnosti svojej prevádzky investovať, nenechávajte nič na náhodu. Táto investícia sa vám môže niekoľkonásobne vrátiť a zároveň budete vedieť, že všetko v predajni prebieha tak, ako má.

Kamera alebo kamerový systém – výber závisí od rozlohy vašej predajne

V praxi sa často stretávame s kamerami, ktoré sú v predajniach umiestnené len nad pokladňou. Tak ako v rodinnom dome, tak i v predajni platí, že by malo byť pokrytých viac miest. Ak sa všetky úkony (výber, konzultácia i platba) odohrávajú len pri pokladni, jedna kamera je dostačujúca. I tak sa však oplatí zvážiť, či nechcete monitorovať i vchod.

 

Odporúčané kamerové systémy

V prípade rozľahlejších prevádzok so skúšobnými kabínkami a tovarom vystaveným na rozličných miestach sa však oplatí zvážiť investícia do kamerového systému. Ten je následne potrebné navrhnúť tak, aby zameriaval každú časť. Nie je možné monitorovať i vnútro miestnosti na skúšanie oblečenia, na druhej strane je však možné umiestniť kameru priamo pred vchod. Prebiehajúca krádež sa dá odhaliť i tak.

 

Kamera v predajni vám môže ušetriť mnoho starostí a komplikácií. Okrem toho je záznam z nej skvelým dôkazovým materiálom v prípade spáchania trestného činu.

Späť do obchodu