Kamerový systém: Ako si vybrať ten najlepší?

Kamerový systém je súbor komponentov, vrátane kamier a zariadenia na záznam, vďaka ktorému môžete zvýšiť bezpečnosť objektu. Či už je to domácnosť alebo firma, kamerové systémy dnes spoľahlivo slúžia ako prevencia pred krádežou a vandalizmom a pomáhajú v ich riešení. Stojíte práve pred otázkou, ako vybrať kamerový systém a neviete si rady? Čítajte ďalej. Krok za krokom vás prevedieme výberom a zodpovieme vaše otázky.

Aký je rozdiel medzi kamerou a kamerovým systémom? 

kamery

Kým kamera predstavuje jedno zariadenie, ktoré sníma a zaznamenáva okolie objektu, v prípade kamerového systému ich je viac. Podľa počtu kamier si môžete vybrať 2 – kamerové systémy, 4 – kamerové systémy, či dokonca napríklad až 24 – kamerový systém pre rozsiahlejší objekt a okolie. Tie sú navzájom prepojené s monitorom a záznamovým zariadením, ktoré záznam ukladá. 

Výhody kamerového systému

Výhodou kamerového systému, na rozdiel od jednej kamery, je jeho rozsah. Kamerové systémy vďaka väčšiemu množstvu kamier pokrývajú väčší záber a rôzne uhly v exteriéri alebo interiéri. Práve z toho dôvodu sa najčastejšie používajú v priestoroch obchodných centier, bánk alebo veľkých priestoroch, kde je monitorovanie náročnejšie. Vonkajšie kamerové systémy sú zase skvelým pomocníkom pre sledovanie budovy z každého potrebného uhla

Zároveň má kamerový systém často doplnkové funkcie, ako napríklad nočné videnie, snímanie teploty a detekciu pohybu. Je tak ideálnym riešením na sledovanie v reálnom čase alebo vytvorenie záznamov v prípade narušenia bezpečnosti alebo akýchkoľvek nezrovnalostí. 

Vonkajšie kamerové systémy – aké typy poznáme? 

Kým jedno rozdelenie kamerových systémov prihliada na počet kamier, kamerové systémy sú rozdielne aj z pohľadu technológie, napájania alebo špeciálnych funkcií, ktoré využívajú. Poznáme napríklad:

Analógový kamerový systém 

Analógové kamery sú základom AHD (analógových) kamerových systémov. Princípom fungovania takéhoto kamerového systému je prenos signálu z kamery do záznamového zariadenia pomocou koaxiálneho kábla. Pre zobrazenie alebo prehratie si záznamu je potrebné záznamové zariadenie (rekordér) prepojiť s monitorom alebo TV. Moderné AHD kamerové systémy si môžete zvoliť v rôznom rozlíšení (napríklad 2 Mpx alebo 8 Mpx kamerové systémy), podľa požadovanej kvality obrazu. 


Výhody analógových kamerových systémov 

  • cenová dostupnosť
  • jednoduchá inštalácia
  • ľahká údržba

IP kamerový systém

Princíp IP kamerových systémov spočíva v digitálnom formáte, v ktorom je snímanie spracované a ukladané. Vo forme digitálneho signálu ho prenáša na záznamové zariadenie (rekordér) alebo cloudové úložisko. IP kameryprepojené so zariadením káblom alebo bezdrôtovo na základe Wi-fi technológie. Vďaka novým technológiám je možné záznam z IP kamerového systému prehliadať nielen na monitore, ale taktiež v rámci internetového prehliadača alebo v aplikácii v smartfóne. Ak sa rozhodnete pre tento typ kamerového systému, taktiež budete stáť pred voľbou rozlíšenia. Príkladom sú 3 Mpx IP kamerové systémy, ale taktiež sety s 5 Mpx alebo 8 Mpx rozlíšením.

Výhody IP kamerových systémov

  • vysoké rozlíšenie a kvalitný obrazový výstup
  • ľahká konfigurácia a ovládanie
  • možnosť vzdialeného prístupu

NÁŠ TIP: Zaujíma vás detailnejšie porovnanie výhod a nevýhod analógových a IP kamerových setov? Spracovali sme ho v článku v našom blogu.

PTZ kamerové systémy 

PTZ kamerový systém (Pan – Tilt – Zoom) umožňuje ovládanie plne otočnej kamery v reálnom momente. Horizontálne, vertikálne a dokonca aj s priblížením. Základom takéhoto kamerového setu je 360° kamery a so záznamovým zariadením komunikuje káblom alebo pomocou Wi-fi signálu. Zobraziť výstup možno na monitore, v prehliadači alebo v aplikácii. Najväčšou výhodou takýchto kamerových systémov je rýchla schopnosť kedykoľvek si snímanie prispôsobiť a zároveň pokryť veľký rozsah v interiéri a alebo exteriéri. Z pohľadu inštalácie sú však o niečo náročnejšie.

Okrem tohto najzákladnejšieho rozdelenia poznáme ešte niekoľko typov kamerových systémov, ktoré sa opierajú najmä o špeciálne funkcie samotných kamier. Sú to napríklad:

 

  • termálne kamerové systémy
  • kamery so zvukovým záznamom
  • kamery s osvetlením
  • širokouhlé kamery 

 

Objekt je monitorovaný kamerovým systémom. Ako ho ale vybrať? 

Výber kamerového systému nie je vec, ktorú možno zovšeobecniť. Každý objekt má svoje špecifiká a každý majiteľ svoje vlastné nároky a požiadavky na úroveň monitorovania a rôzne iné funkcie kamier. Preto je rozhodne na mieste obrátiť sa pri výbere na spoľahlivého predajcu kamerových systémov, ktorý nájde ideálne riešenie presne pre vás. 

Aby ste však boli v obraze a aspoň čiastočne zúžili svoj záber, tu je niekoľko dôležitých faktorov a otázok, ktoré výber ovplyvňujú.

Podľa čoho vybrať sa vyberá počet kamier v kamerovom systéme?

Dôležitá je najmä veľkosť a rozloha priestoru, ktorý chcete monitorovať. Čím je väčší, tým je požiadavka na počet kamier vyššia. Vo väčšine prípadov navyše platí, že má priestor svoje špecifiká, ktoré určuje pôdorys a vzájomné usporiadanie s inými objektmi. Dostupnosť priestoru je preto pre počet kamier rozhodujúca. Rovnako, ako rizikové miesta (vstupné brány, exteriérové dvere a pod.), ktoré je potrebné snímať napríklad z viacerých pohľadov a uhlov. Viac kamier automaticky prináša aj vyššiu kvalitu záznamov. To, čo je však v mnohých prípadoch rozhodujúce, je cena kamerového systému.

Cena: Koľko stojí kamerový systém? 

Cena, samozrejme, úzko súvisí s typom, ktorý si vyberiete. Ako sme spomínali vyššie, ekonomicky dostupnejším variantom je analógový kamerový systém. Ak však chcete kamerový systém prepojiť napríklad so svojím mobilným telefónom a v reálnom čase sledovať okolie domu, aj keď práve sedíte s priateľmi na káve, IP kamerový systém je tým správnym riešením pre vás. Rátajte taktiež s priamou úmerou v rámci rozlíšenia a doplnkových funkcií. Cenu ovplyvňuje aj počet kamier v systéme a taktiež jeho odborná inštalácia

Akú kvalitu záznamu potrebujete?

Kvalitný kamerový systém = kvalitný záznam. Tak jednoduché to ale nie je. Niekomu možno postačí nálepka objekt je monitorovaný kamerovým systémom, iný potrebuje “len” sledovať širšie okolie a nepotrebuje vymoženosti, ako napríklad priblíženie (zoom) v reálnom čase alebo aktiváciu systému v momente, keď nastane v snímanej oblasti nejaký pohyb. Sú však aj prípady, kedy je potrebná vyššia miera ostražitosti (strážené budovy, banky a pod). Vtedy je kvalitný záznam základný dôkazový materiál, ktorý dokáže usvedčiť narušiteľa. Dôležitými parametrami v prípade kvality je rozlíšenie, citlivosť kamery, kvalita objektívu, kompresia videa, rýchlosť snímkov a podobne. 

Tieto a ďalšie dôležité parametre napokon veľa vypovedajú aj o samotnom kamerovom systéme. Skôr, než sa teda pre niektorý rozhodnete alebo sa pôjdete pri výbere poradiť, zorientujte sa v nich.

Aké parametre ovplyvňujú výber kamerového systému? 

Rozlíšenie kamier 

Rozlíšenie kamier v kamerovom systéme hovorí prioritne o tom, aký bude obraz kvalitný. Vyššie rozlíšenie prináša ostrejší a detailnejší obraz vo väčšej vzdialenosti. Aby ste si to vedeli predstaviť na konkrétnom prípade, porovnajte si náhľady na záznam z 1 Mpx, 2 Mpx a 4 Mpx kamery v našom článku

Citlivosť kamery

V súvislosti s jej schopnosťou zachytiť svetlo. Citlivejšia kamera dokáže spoľahlivo spracovať svetlo aj pri zhoršených podmienkach a zabezpečiť tak stále kvalitný záznam, z ktorého možno vyčítať v prípade potreby detaily. 

Parametre objektívu a uhol kamery 

Čím menší objektív v milimetroch, tým väčší uhol záberu kamery (ohnisková vzdialenosť). Pri pevných objektívoch je tento parameter nemenný. Existujú však aj objektívy, kde je možné nastavovať ohniskovú vzdialenosť manuálne alebo v rámci zoom-u elektronicky. 

Archivácia záznamov 

Ako dlho bude potrebovať kamerové záznamy ukladať a skladovať? Možno sa to nezdá, no i tento faktor ovplyvňuje to, aký typ alebo dokonca ktorý model kamerového systému si vyberiete. Záznamovým zariadením môže byť rekordér alebo dnes pokojne aj cloudové riešenie, ktoré môžete podľa potreby kapacitne navyšovať. Pomocnú ruku pre zistenie toho, aký veľký disk potrebujete pre určitý počet dní záznamu, vám podá naša kalkulačka kapacity HDD pre kamerové systémy.

Sledovanie a prístup k záznamom 

Dnes už naozaj nie je potrebné zapínať počítač, keď si chcete pozrieť záznam z kamerového systému z predošlého dňa. Vďaka moderným technológiám a stále kvalitnejším kamerovým systémom môžete sledovať reálne dianie spred vchodovej brány pokojne aj vo svojom mobile. Pred jeho výberom teda porozmýšľaj, aké nároky na prístup k záznamom máte a nezabúdajte nad modernými technológiami, ktoré prinášajú raketovým tempom inovácie aj v oblasti kamerových systémov. 

Veríme, že ste vďaka tomuto článku nadobudli aspoň základný prehľad o tom, aké typy kamerových systémov poznáme a taktiež orientáciu pri výbere toho najlepšieho kamerového systému. Ak si stále nie ste istý, v SecuriaPro vám radi podáme pomocnú ruku.

 

Späť do obchodu