5 tipov, prečo a ako si vybrať IP kameru

Ak rozmýšľate nad kúpou bezpečnostných kamier, máte na výber 2 možnosti. Tou prvou sú CCTV kamery, ktoré sú postavené na menej efektívnom technickom princípe. V dnešnej dobe sa preto už tak často nepoužívajú. Nahrádza ich modernejšia technológia – IP kamera alebo komplexný IP kamerový set. Ten prináša množstvo bezpečnostných aj praktických výhod. V nasledujúcom článku sa dozviete:

  • ako funguje IP kamera,
  • aké sú výhody IP kamery a IP kamerových setov,
  • podľa čoho si vyberať IP kameru,
  • aký je rozdiel medzi IP kamerou a IP kamerovým systémom.

IP kamera

Ako funguje IP kamera? 

IP kamery (Internet Protocol Cameras) sú digitálne kamery, ktoré zachytávajú obraz a zvuk a následne prenášajú tieto dáta prostredníctvom internetovej siete (WI-FI sieť alebo ethernet). Aby sme si to rozobrali na drobné, celé to prebieha krok za krokom nasledovne: 

IP kamera zaznamená obraz a zvuk 

Každá IP kamera sa skladá z obrazového snímača a mikrofónu. Obrazový snímač (napríklad CCD alebo CMOS čip) zachytáva svetlo a mení ho na video v digitálnom formáte. Podobne vstup spracuje aj mikrofón, ktorý zaznamenáva zvuk v okolí kamery.

IP kamera zvuk a obraz zdigitalizuje a súbory komprimuje 

V momente, keď sú zachytený obraz a zvuk sú zdigitalizované, môže ich technológia spracovať a preniesť. Spracovanie – komprimácia prebieha za účelom zníženia objemu dát pomocou kompresných algoritmov. Menšie dáta sa tak rýchlejšie dostanú do zobrazovacieho alebo úložného zariadenia.

Prenos dát z IP kamery po kábloch alebo bezdrôtovo 

Skomprimované dáta je následne potrebné dostať z kamery vybranou prenosovou technológiou. Tou je klasická ethernetová sieť (káblová) alebo modernejšia bezdrôtová WI-FI. Aby bola IP kamera rozpoznateľná, má svoju vlastnú IP adresu, na základe ktorej v rámci siete a zariadení komunikuje.To, akým spôsobom sa dáta prenášajú prostredníctvom siete, určuje protokol (napríklad TCP/IP, HTTP a pod.)

Spracovanie dát z IP kamery 

Ďalším bodom je spracovanie zaznamenaných a prenesených dát. Cieľom prenosu môže byť centrálne úložisko, napríklad server (fyzický alebo virtuálny) alebo domáci počítač, či záznamové zariadenie. Na jednom z týchto zariadení prebieha následne archivácia záznamov a taktiež ich zobrazenie. 

Sledovanie záznamov z IP camery 

Záznam z IP kamery môžete sledovať v reálnom čase, ale taktiež spätne podľa potreby. Na zobrazenie slúži zvolený internetový prehliadač alebo aplikácia, ktorú je  potrebné nainštalovať do zobrazovacieho zariadenia. Okrem klasického monitora a počítača vám na zobrazenie môže poslúžiť aj notebook, tablet alebo dokonca aj smartfón.  

Aký je rozdiel medzi IP kamerou a IP kamerovým setom?

V zásade platí, že IP kamera je jednoduchším systémom na zachytávanie obrazu a zvuku v porovnaní s IP kamerovým systémom. Ten možno považovať za komplexnejšie riešenie, keďže spája viacero kamier a umožňuje ich riadenie a monitorovanie z jedného centra. Ak premýšľate nad tým, či zaobstarať IP kameru alebo IP kamerový set, odpoveď je jednoduchá. Závisí od toho, na aký účel zariadenie alebo systém plánujete využívať. 

Kamerové systémy sú ideálne pre rozšírené potreby monitorovania a zabezpečenia nehnuteľnosti/exteriéru, zatiaľ čo samotné IP kamery postačujú pre menej rozsiahle priestory alebo základné monitorovanie. Rozdiel, samozrejme, spočíva aj v obstarávacej cene – IP kamerové systémy predstavujú finančne náročnejšie riešenie, a inštalácii. V prípade IP kamery zvládnete inštaláciu aj sami, napríklad pomocou nášho návodu Ako inštalovať bezpečnostné kamery. Zložitejší IP kamerový systém už väčšinou patrí do rúk odborníka.

Výhody IP kamier a IP kamerového setu 

Ak sa vrátime späť k úvodu, k dvom základným typom kamier platí, že v prípade CCTV systému sú kamery k záznamovému zariadeniu pripojené pomocou koaxiálneho kábla. Jeho schopnosti prenášať dáta sú však obmedzené. Kvôli tomu majú CCTV kamery horšie rozlíšenie (zvyčajne do 0,5 Mpx). Pre nízku snímkovú frekvenciu tak nedokážu poskytnúť plynulý obraz. Nehovoriac o tom, že tento typ záznamu nepodporuje mnohé moderné funkcie. Či už ovládanie na diaľku, alebo integráciu senzorov zachytávajúcich pohyb.

SECURIA TIP: Prečítajte si náš článok kde sme popísali rozdiely medzi AHD a IP kamerovými systémami.

Ak chcete dom, chatu alebo firemné priestory zabezpečiť moderne a vyhnúť sa nedostatkom analógových kamier, odporúčame zvoliť IP kamerový systém. Zhrnuli sme 5 dôvodov, prečo je výhodným riešením.

1. IP kamery ponúkajú vysoké rozlíšenie a kvalitný obraz 

IP kamerový set funguje na princípe prenosu dát cez internet. Kamery sa k záznamovému zariadeniu pripájajú cez ethernet kábel, ktorý zároveň slúži na ich napájanie. Takéto riešenie umožňuje prenášať veľké množstvo dát za krátky čas. Nie je tak problém zabezpečiť vysokú kvalitu obrazu (až 8 Mpx) a nahrávanie s frekvenciou 30 až 60 FPS. Obraz je plynulý a ostrý, takže v ňom môžete vidieť aj najmenšie detaily bez rušivých vplyvov.

2. IP kamery majú pokročilé senzory 

Kým vrcholom možností CCTV systému je vyhotovovanie obrazového záznamu, IP kamerový set dokáže priniesť množstvo ďalších praktických funkcií. Napríklad, vie nahrávať zvuk, čo je v mnohých prípadoch veľmi nápomocné. Častou funkciou je nočné videnie, ktoré zabezpečí kvalitný obraz aj v úplnej tme. Kamery môžu byť vybavené aj senzorom na detekciu pohybu. Vďaka nemu vás dokážu upozorniť, ak v okolí vášho majetku spozorujú nezvaných návštevníkov. Vyššie triedy kamier sú dokonca schopné rozoznávať aj tváre ľudí.

3. IP kamery možno ovládať na diaľku 

Keďže každá IP kamera má pridelenú svoju vlastnú IP adresu, viete sa k nej jednoducho pripojiť a ovládať ju prostredníctvom aplikácie v smartfóne alebo inom zariadení. Na diaľku môžete zapínať a vypínať jednotlivé funkcie, meniť uhol pohľadu, prípadne len sledovať online prenos obrazu. Váš majetok tak budete mať vždy na 100 % pod kontrolou.

Sledovanie kamier v prírode

4. IP kamery sú odolné voči poškodeniu 

Kvalitné IP kamery sú odolné nielen voči prachu, vode alebo mrazu, ale „prežijú“ aj mechanické poškodenie. Odolnosť voči vode sa označuje indexom IP, pričom IP68 znamená možnosť ponoriť kameru dlhodobo do vody bez toho, aby bola narušená jej funkčnosť. Index IK vyjadruje schopnosť kamery zvládať mechanické poškodenie. IK00 značí kameru, ktorá nie je odolná voči mechanickému poškodeniu. Takzvané „antivandal“ kamery majú index IK10.

5. IP kamery sa pomerne jednoducho inštalujú 

Pripojenie kamier k nahrávaciemu zariadeniu (NVR rekordéru) je veľmi jednoduché. Stačí zapojiť káble, nastaviť základné funkcionality a spárovať systém s vaším smartfónom alebo iným zariadením. Vďaka používateľsky prívetivému zapojeniu a ovládaniu je IP kamerový systém vhodný aj pre ľudí, ktorí sa nevyznajú v elektronike a moderných technológiách.

Jednoduché zapojenie

Ako vybrať IP kameru? 

Vybrať si vhodný kamerový systém sa môže zdať na prvý pohľad komplikované. Treba zvážiť niekoľko dôležitých parametrov, ktoré objasnia konkrétnejší okruh produktov. V poslednom ktoru často zavážia detaily ako je cena kamerového systému alebo odporúčania. Či už odborného predajcu, alebo skúsenosti vašich známych a recenzie k produktom na internete.

Na čo sa treba zamerať, ak si vyberáte konkrétne IP kamerový systém?

Na aký účel potrebujete IP kamery? 

Ujasnite si, prečo potrebujete IP kamery alebo kamerový set. Potrebujete zabezpečiť dom a okolie, monitorovať firmu alebo pozemok, prípadne máte iný dôvod?  Dôležité tipy, ako vybrať kamerový systém na dom alebo na chatu nájdete v článku na našom blogu

Aký počet IP kamier potrebujete? 

Postačí vám jedna kvalitná IP kamera alebo je oblasť monitorovania natoľko rozsiahla (prípadne ide o viac miestností), že potrebujete už IP kamerový set? Počet kamier sa odvádza od konkrétneho umiestnenia a požiadaviek daného priestranstva. Ak si neviete s počtom kamier rady, určite neprehliadnite naše rady v článku o výbere správneho počtu bezpečnostných kamier.

Ako kvalitný obraz potrebujete? 

Kvalitu obrazu na vašom monitore alebo smartfóne ovplyvňuje parameter rozlíšenie. Treba si však uvedomiť, že vyššie rozlíšenie (napr. Full HD alebo 4K) vám síce sprostredkuje detailnejší obraz, ale môže vyžadovať viac úložného priestoru, čo samozrejme ovplyvní cenu IP kamery alebo IP kamerového systému smerom nahor.

Potrebujete špeciálne funkcie? 

Príkladom je nočné videnie (IP kamery s infračervenými IR LED svetlami pre nočné videnie), ktoré vám umožní sledovať miesta aj v noci. Pre niekoho môže byť prínosná aj funkcia detekcie pohybu. Vďaka jej prítomnosti výrazne znížite množstvo záznamov (a teda aj nároky na úložisko), keďže aktivuje kamery len v prípade, ak systém pohyb zaznamená.

Ako plánujete zálohovať dáta? 

Zvážte, ako budete záznamy zálohovať. Dôležitá je aj otázka na ako dlho budete potrebovať zálohy uchovávať, kým sa môžu premazať. Kým niektoré IP kamery majú svoje interné úložisko, zväčša (najmä v prípade kamerových setov) je potrebná vyššia kapacita externého úložiska alebo cloudu.

Ako plánujete IP kamery prepojiť? 

Tu je dôležité vedieť, či pripojenie IP kamery bude zabezpečené bezdrôtovo – pomocou WI-FI siete alebo bude celý systém prepojený káblom. Niekedy si inštalácia bezdrôtových kamier môže vyžiadať zosilovač signálu a podobne. Zároveň sa presvedčte, že vybraná kamera disponuje možnosťou vzdialeného prístupu, aby ste si mohli v prípade potreby sledovať záznamy aj na zariadení mimo systému (cez aplikáciu alebo internet).

IP kamery a IP kamerové sety poskytujú v dnešnej dobe dostupný a účinný spôsob, ako monitorovať svoj majetok alebo bezpečnosť v okolí objektu a priamo v jeho vnútri. Veríme, že podľa našich rád poznáte výhody IP kamerových systémov natoľko, aby ste sa vedeli rozhodnúť, či je to pravá technológia práve pre vaše potreby. Ostali vám nejaké nezodpovedané otázky? Kontaktujte nás, v SECURIA PRO vám odborne poradíme. Alebo si vyberte niektorú z kvalitných IP kamier z našej širokej ponuky.

 

Vybrané IP kamerové systémy

Späť do obchodu